Postojimo 93 godine!
Fudbalski klub „Mačva“ obeležava danas 93. rođendan i klupsku slavu Malu Gospojinu jer je 21. septembar je izabran za dan obeležavanja u znak sećanja na prvu utakmicu koju je jedan od najstarijih klubova u Srbiji odigrao davne 1919. godine.


O prvom duelu, protiv „Srpskog sportskog kluba“ iz Sremske mitrovice, nema puno podataka, a Šabačka čivija Vam prenosi one poznate:

Mačva – SSK 2:4 (21.09.1919.)

Meč je odigran na terenu u Kasarskim livadama, na kraju današnje Mesne zajednice „Preki šor“, na mestu gde je danas prostor koji pripada kasarni Vojske Srbije. Iako je nadimak šapčana „crveno – crni“ takvi dresovi su u Šabac stigli nešto kasnije, a u prvoj utakmici naši igrači su nastupili u belim košuljama koje su bile njihovo vlasništvo. Stative i prečka su bile drvene grede, koje je otkupila majka trojice fudbalera Mačve (braće Nikolić) maja iste godine. U Kasarskim livadama se okupilo oko 2.000 ljudi. Neki su stajali, neki su sedeli na travi oko terena, a ostali su, iz obližnje kafane donosili klupe i stolice, tog 21. septembra 1919.

Mačva je nastupila u sledećem sastavu: Dragan Šumanac, Boža Mitrović, Dane Nikolić, Mile Šijaković, Baća Nikolić, Sergije Jernjev, Dragoslav Vasić, Ljubiša Vojić, Dragan Nikolić, Nikola Nikolić, Dragoslav Nikolić i Nikola Topalović.

O samoj utakmici nema mnogo podataka, ali se zna da je SSK slavio u odličnoj predstavi sa 4:2, ali ni malo nisu tugovali ni Šapčani, priznali su da je slavio bolji, ali se do dugo u noć pričalo o utakmici, slavio se početak fudbala u Šapcu, a od sutra se treniralo još vrednije i predanije.

Posle ove, u naredne 2 prijateljske utakmice, Mačva je slavila protiv „Sparte“ iz Rume 2:1 u Šapcu, a potom i u Rumi 0:1.

Ostalo je istorija stvarana skoro jedan vek.

http://www.sabackacivija.com/posts/crveno-crno-secanje-na-21-09-1919/