Dragorad Tomić - nove mere za bolju Mačvu!
Stvaranje srpskog Atletik Bilbaoa

Od kada se u poslednjih par godina na čelu šabačkog renomiranog kluba nalazi Dragorad Tomić, možemo konstatovati da je Mačva prevazišla brojne finansijske i organizacione probleme i da, za razliku od većine srpskih klubova, gotovo i nema problema kada su u pitanju legalno finansijsko poslovanje i obezbeđivanje optimalnih uslova za rad svim selekcijama. Ono što još nije ostvareno, a šta navijači željno očekuju su dobri rezultati svih selekcija, a posebno prvog tima, koji već godinama tavori u jednoj od grupa Srpske lige, u kojoj je kvalitet fudbala sve
slabiji i slabiji. O svemu tome, kao i o planovima za budućnost, razgovarali
smo sa gospodinom Tomićem.

- Jedan od uslova za moje angažovanje u fudbalu bilo je insistiranje na ostvarenju željenih ciljeva isključivo sportskim načinom i sa osloncem na igračima iz Šapca i okoline. Očigledno je da je taj put izuzetno težak i trnovit i da je za takav „preobražaj“ neophodan ciklus od najmanje pet godina. Javnim opredeljenjem da koristimo samo sportska sredstva, odmah smo dobili za „protivnike“ mnoge sudije, delegate i rukovodioce Saveza. Ne samo da nismo njihovi miljenici, već se trude da, kada god im se ukaže prilika, nas oštete. U jesenjoj polusezoni to se desilo „samo“ dva puta, što je odlično u odnosu na prethodne godine.

I dalje verujete da je u našem fudbalu uspeh moguć bez pomoći moćnika?
- O tome ne želim ni da razmišljam, jer sam ubeđen da je to jedini način za ozdravljenje našeg fudbala. Da bi tako nešto i ostvarili, neophodno je da imamo mnogo kvalitetniji tim od rivala, što do sada očigledno nismo uspeli da ostvarimo. I pre početka ove polusezone ostali smo bez trojice - četvorice ponajboljih igrača: Gavrića, Milutinovića, Ži-vanovića i Tufegdžića. Takav kvalitativni minus teško je brzo nadoknaditi, što se i pokazalo tačnim. Na predlog stručnog štaba, angažovali smo trojicu navodno proverenih igrača: Pavlovića, Cakovića i Panjkovića. Nažalost, oni tokom jeseni nisu pružili očekivano. Panjković je gotovo sve vreme bio povređen, Pavlović se nije uklopio u našu koncepciju, a bio je i očigledno fizički nespreman. Ovo zadnje važi i za Cakovića. Jedino pravo i dokazano pojačanje je Ognjen Lekić, povratnik u matični klub, koji zadovoljava sve kriterijume, kako igračke, tako i ljudske.

Pomenuli ste dve sporne utakmice?
- To su činjenične stvari. Na utakmici protiv Slobode u Šapcu sudija nam nije dosudio očigledan jedanaesterac, a na gostovanju u Požarevcu, u derbiju protiv Mladog Radnika, krajem prvog poluvremena nije isključen protivnički igrač. Žalili smo se na takve odluke, sudije su dobijale slabe ocene, ali mi od toga nemamo nikakve koristi. I pored svega, moram da istaknem da je u ovoj sezoni suđenje mnogo kvalitetnije nego u prethodnoj.

Svih ovih godina svi u klubu se zaklinju u uspehe, a oni nikako ne dolaze?
- Celo klupsko rukovodstvo je, uz veliko razumevanje gradske Uprave, uložilo mnogo truda da se stabilizuje finansijsko stanje kluba i igračima obezbede optimalni uslovi za rad. Da je u tome bilo uspeha, svako može da se uveri. Pošto na ovoj strani nema uzroka nezadovoljavajućim rezultatima, onda je očigledno da je najveći problem Mačve struka, odnosno stručni rad. Iz omladinskog pogona nam ne dolazi dovoljan broj kvalitetnih igrača, a istovremeno smo u protelih par godina angažovali pojačanja koja to u stvari nisu bila. Među onima koji su dovođeni, bilo je dosta povređenih igrača, a i onih koji psihofizičkim osobinama nisu mogli da se uklope u našu sredinu.

Šta će klub preduzeti na tom planu?
- Ići ćemo u dva pravca. Kao prvo, mora se drastično pojačati rad sa mlađim igračima, što će biti ključni zadatak naših trenera. Samo tako možemo obezbediti kontinuitet igre, a na dugoročnom planu i finansijsku stabilnost, jer nam dosadašnje iskustvo govori da se novac može zaraditi samo na igračima koje sami napravite. U skladu sa tim, naglasak će biti na poboljšanju kvaliteta i koordinacije rada svih trenera i šefa stručnog štaba. Već smo doneli odluku da to bude osnovni zadatak sportskog direktora Stevana Mićića, koji se vratio u klub pre pola godine i od koga, s obzirom na njegov izuzetan renome, znanje i iskustvo, tek sada očekujemo pun doprinos.

Koji je drugi pravac?
- Drugi problem je dovođenje igrača sa strane, koje ćemo svesti na minimum. Na tom planu ćemo biti izuzetno probirljivi i dovodićemo samo one igrače koji po kvalitetu odskaču od onih koje već imamo. Angažovanje novajlija podrazumeva i maksimalnu odgovornost onih koji ih dovode. Po mom mišljenju, tokom zime bi trebalo da dovedemo dva kvalitetna pojačanja. Taj posao, ali i odgovornost, prepuštam struci.

Šta navijači mogu da očekuju u 2013. godini?
- Verujem da će nove mere, koje planiramo da preuzmemo poboljšati stručni rad u klubu i da će sve naše takmičarske selekcije, osim petlića, zauzeti prvo mesto u ligama u kojima se takmiče. Nadam se da će šef stručnog štaba Slobodan Milinković pozitivno uticati na motivaciju svih naših igrača koje dobro poznaje i da će podići kvalitet igre celog tima. Nadam se da ćemo dobro odraditi zimsku pauzu i da ćemo igračima, kao i do sada, obezbediti sve neophodne uslove za rad. Zaostatak od tri boda lako je dostižan ako mi budemo pravi, u šta ne želim da sumnjam. Ovu priliku koristim da svim našim igračima i trenerima i navijačima, a posebno „Šanerima“, koji su uvek uz nas, poželim mnogo zdravlja, sreće i uspeha u novoj, 2013. godini - rekao nam je na kraju razgovora Dragorad Tomić predsednik Upravnog Odbora Fk Mačva Šabac Dragorad Tomić.

Autor intervjua: Srđan Prstojević


Imamo viziju
- Kada pričamo o Mačvi i njenoj bogatoj istoriji, uvek se govori o istoj temi, odnosno o uspesima generacija fudbalera poniklih u klubu ili dovedenih iz bliže i dalje okoline Šapca. Uprava na čijem se čelu nalazim ima želju i nameru da Mačva ponovo postane takav klub, uspešan u „proizvodnji“ igrača. Prava je šteta što se to i do sada nije dogodilo, jer je činjenica da je naš kraj nepresušan izvor fudbalskih talenata. Očigledno da je zatajio adekvatan stručni rad. Ne želimo da govorimo o onome šta je bilo, već se okrećemo budućnosti. Bio bih presrećan kada bi Mačva postala „srpski Atletik iz Bilbaoa“. Uzor nam je baskijski klub koji je u čitavom svetu primer uspešne selekcije i stvaranja igrača iz sopstvenog pogona - reči su
predsednika Tomića.

Pune tribine na prijateljskoj utakmici Mačva - Partizan
Čelni čovek šabačkog kluba tvrdi da je problem struke osnovni uzrok slabih rezultata u poslednjih par godina. Već preduzete mere za prevazilaženje tog problema. Minimalna pojačanja u zimskom prelaznom roku. Dugoročni cilj - stvaranje uspešnog kluba koji se oslanja na igrače iz sopstvenog pogona i okoline, po uzoru na čuveni baskijski klub Ono što posebno impresionira je visok renome i imidž koji prate Mačvu i pored toga što već dugo ne ostvaruje rezultate dostojne svog imena.
- Brojni su primeri da smo kao klub izuzetno cenjeni i da svi sa nama rado kontaktiraju i odigravaju utakmice sa raznim selekcijama. Najbolji primer za to je prijateljska utakmica seniorskih ekipa, koju smo u septembru odigrali sa Partizanom. Bilo je zaista sjajno, ne zbog toga što smo uspeli da savladamo tim državnog prvaka, već zbog ambijenta koji su napravili šabački ljubitelji fudbala. Taj događaj je na sve nas pozitivno uti-cao, pa se konačno krenulo u završetak radova na izgradnji stadiona. Većina tih poslova već je obavljena, a kada budu završeni, na proleće ćemo pokušati da dovedemo ekipe Crvene Zvezde ili Vojvodine i da oborimo rekord u gledanosti jednog fudbalskog meča u Šapcu- ističe predsednik Mačve.

Savacium pravi primer
Razgovor o Mačvi sigurno ne bi bio kompletan kada se ne bi pomenule
i mlađe selekcije. Predsednik Tomić smatra da u školi fudbala i leži po-kretačka snaga modernog kluba.
- Sve naše takmičarske selekcije, osim petlića, imale su zadatak da osvoje prva mesta u svojim ligama. Omladinski tim zimuje na trećem mestu, što nikako ne može biti zadovoljavajuće. Mnogo više smo očekivali i od kadeta, kojima je jesenja titula izmakla u poslednjem kolu. Pioniri dele prvu poziciju, ali su i oni mogli bolje. U trenutnom plasmanu ne vidim ništa strašno i verujem da će na proleće situacija biti mnogo bolja. Istovremeno, kada govorimo o ovome, želeo bih da čestitam komšijama iz Savaciuma, koji su, iako raspolažu sa mnogo manjim resursima od nas, ostvarili bolje rezultate. To je znak da od njih imamo šta da naučimo.
Kako podići kvalitet u radu škole?
- Obzirom da je klub finansijski i organizaciono stabilan, te da su svim selekcijama obezbeđeni tereni, tople svlačionice, dobra sportska oprema i prevoz, odgovornost u daljem radu škole fudbala će biti na struci, to jest na osposobljenosti naših trenera da odgovore zadacima savremenog fudbala.
Ono čega se moraju držati je dobra i nepristrasna selekcija, a potom i adekvatna obučenost. Siguran sam da se u buduće neće dogoditi da nam iz mlađih kategorija izađe igrač, a da ne zna sve osnovne fudbalske elemente. I dalje ćemo potencirati na pojedinačnoj odgovornosti i svaki trener koji ne bude želeo da se usavršava i ne bude ostvario postavljeni sportski cilj, biće zamenjen- poručuje gospodin Tomić.