FK "Mačva" i Šapčani proslavili plasman u Super ligu
Poslednja utakmica na domaćem terenu u okviru pretposlednjeg kola Prve lige Srbije, bila je prava prilika da fudbaleri Mačve sa Šapčanima proslave plasman u Super ligu, na koju je ovaj grad čekao 65. godina. Više od tri hiljade Šapčana pred početak utakmice pozdravilo je fudbalere i Stručni štab kluba na čelu sa predsednikom Ivicom Kraljem, koji je izrazio zadovoljstvo zbog postignutog uspeha.

"Prošli smo jedan težak put, od treće lige do Super lige, ali ovaj rezultat je satisfakcija za ceo rad, kako moj tako i celokupne Uprave, a pre svega igrača koji su najzaslužniji za ovaj uspeh i njima pre svega idu čestitke, a mi smo tu da im omogućimo što bolje uslove za rad. Bilo mnogo "nevernih Toma" ali ja ne volim da se vraćam unazad, idem napred, imam planove kao i ranije i smao treba gledati pozitivno na stvari, bez obzira šta se dešava. Ovo je jedna uspešna godina za Mačvu, posle više od šest decenija u superligaškom je karavanu i naravno da postoji želja da se tako nastavi i u narednim godinama, da postanemo stabilni superligaši, a kasnije ćemo možda imati i još veće ciljeve", istakao je zadovoljno predsednik FK "Mačva" Ivica Kralj i dodao da je poprilično dobra saradnja sa lokalnom samoupravom i pre svega sa predsednikom Skupštine grada Šapca, Nemanjom Pajićem koji je zadužen za sport. "Imamo sredstva koja su solidna za naše prilike, a naravno ostalo obezbeđujemo uz pomoć sponzora i svojim ličnim sredstvima, ali na kraju ne bude nam žao kada dođe do rezultata", rekao je Ivica Kralj.

S obzirom na činjenicu da plasman u Super ligu podrazumeva i obavezne radove na infrastrukturi stadiona Mačve, kako bi crveno-crni domaće utakmice igrali na svom terenu, predsednik Skupštine grada Šapca, Nemanja Pajić potvrdio je novinarima da uskoro počinju radovi i izrazio nadu da će na vreme biti završeni.

"Prvenstvo počinje nešto ranije nego što je to uobičajeno, ali mi ćemo se potruditi da sve što je planirano bude i završeno. Ovo je veliki uspeh i za klub i za grad Šabac. Meni je drago da je publika na pravi način reagovala iako je Mačva danas izgubila, oni su znali da ih podrže i to jeste prava publika. Momci su celo prvenstvo na prvom mestu, ostvarili su istorijski uspeh za grad i klub, vratili su se na mesto koje im i pripada, a Grad Šabac sada treba da ih isprati u svim tim dobrim rezultatima, ali ja očekujem da to treba da učine i privrednici grada Šapca i da svi zajedno stanemo iza kluba i da ostanemo u Super ligi", naveo je Pajić.

Iz Budimpešte na proslavu ovog istorijskog uspeha crveno-crnih, došao je i nekadašnji šef struke crveno-crnih Predrag Rogan, koji je sa momcima klubu doneo titulu jesenjeg prvaka Prve lige Srbije.

"Ovom prilikom želim da čestitam momcima na izvanrednom uspehu, znamo svi gde je Mačva bila pre dve godine kada je ispala iz Prve lige, Ivica Kralj, igrači i trener Dragan Aničić uspeli su da započet posao pre dve godine vrate Mačvi tamo gde joj je mesto na superligašku scenu Srbije," naveo je nekadašnji trener FK "Mačva" Predrag Rogan koji je sa ovog mesta karijeru nastavio u mađarskom klubu Ujpešt Dožu koji se takmiči u Prvoj ligi Mađarske – OTP Bank ligi.

Na stadionu Mačve danas su na licima onih najstarijih navijača bili očigledni ponos, zadovoljstvo i sreća.

"Srce mi je puno, čekao sam ovo od malih nogu. Otac me dovodio na Mačvu kada sam imao deset godina i ovo sam čekao ceo svoj život i evo dočekao hvala Bogu," uzbuđeno priča jedan od najstarijih navijača, Šapčanin Milorad Glišić.

Podršku sa tribina fudbaleri Mačve danas su imali i od rukometašica Medicinara koje su osvojile titulu prvaka države i tako posle fudbalera Mačve donele još jedan razlog za slavlje građanima Šapca i osećaj da živimo u šampionskom gradu.

Iako je utakmica sa ekipom Bežanije, donela prvi poraz šabačkoj Mačvi u ovom delu sezone, to nije mnogo rastužilo brojnu šabačku publiku, koja je i ovoga puta izuzetno veliki broj šansi posebno u prvom delu utakmice nagrađivala aplauzima i bodrenjem igrača. Crveno-crni su i dalje lideri na tabeli, a ukoliko žele da se u najviši rang takmičenja plasiraju kao prvoplasirana ekipa, naredni susret sa ekipom Inđije, mora se završiti, ako ne pobedom onda bar remijem.


Utakmica sa ekipom Bežanije završena je rezultatom 1:3 (1:1). Nakon brojnih stopostotnih šansi Šapčana, prvi gol na utakmici postigli su gosti i to u 30.minutu pogotkom Miloša Stojanovića. Već u 32. minutu, Bojan Matić donosi izjednačenje. U drugom delu utakmice Šapčani ponovo ne uspevaju da realizuju šanse, pa ih gosti kažnjavaju prvo pogotkom u 71.minutu a zatim i golom Ivana Perića u 78.minutu utakmice.

Prvotimac Mačve, Predrag Jeremić kaže da postoji žal za neiskorišćenim šansama na današnjoj utakmici, ali gledajući na celu sezonu i uspeh koji su postigli, može biti samo zadovoljan.

"Najbitnije od svega da smo obezbedili ulazak u Super ligu. Bilo je teško tokom cele sezone, ovaj poraz je za nas igrače bačena mrlja na taj uspeh, jer smo toliko želeli ovu pobedu jer bi i matematički obezbedili prvo mesto, međutim kada vidim radost ovolikog broja ljudi i posle ove utakmice puno mi je srce i nemam za čim da žalim, mi smo novi superligaši i to je jedino bitno u ovom trenutku", rekao je Jeremić.

Na konferenciji za novinare trener FK "Bežanija" Milija Žižić čestitao je Šapčanima plasman u superligaško društvo, ističući da je Mačva tokom cele sezone bila najuspešnija i potpuno dominantna.

"Što se nas tiče, ekipa Bežanije se okupila u januaru, postavili smo cilj da opstanemo u Prvoj ligi Srbije, taj cilj smo ostvarili i pre nego što su mnogi očekivali pa smo u poslednja tri kola mogli da igramo rasterećenije. Moram da pohvalim svoje momke na velikom davanju, želji i ljubavi prema igri i klubu. Ja im od srca čestitam na rezultatima u ovoj polusezoni. Što se tiče današnje utakmice, moram da priznam da je Mačva u prvom poluvremenu bila neuporedivo bolji rival, uspeli smo na poluvreme da odemo sa pozitivnim rezultatom, a u drugom poluvremenu uspeli smo da iskontrolišemo utakmicu i dođemo do pobede", rekao je Žižić na konferenciji za novinare.

Šef Stručnog štaba FK "Mačva, Dragan Aničić čestitao je pobedu ekipi Bežanije, ali i postignute rezultate tokom ove polusezone sezone.

"Poslednjih 7-8 kola ekipa Bežanije nije pretrpela poraz, što je veliki uspeh za ekipu koja se borila za opstanak i zaista sve čestitke jer znam sa kolikim se problemima borila tokom sezone. Mojim momcima takođe upućujem čestitke, oni su pravi junaci! Doveli su Super ligu u Šabac, isto tako sa kakvim smo se mi problemima susretali u toku ove polusezone, koliko igrača je bilo odsutno iz ekipe na svakoj utakmici pa evo i danas. Probali smo nešto da improvizujemo, obično to i neda rezultat, ali danas smo morali to da uradimo. Uprkos svemu mislim da smo stvorili veliki broj šansi, nismo ih iskoristili i kako to u fudbalu biva onda budeš surovo kažnjen. Nemam šta da zamerim mojim momcima, oni su junaci izneli su ovo sve kako treba i mislim da ćemo predstavljati ozbiljnu ekipu i u Super ligi", istakao je Aničić.

pr Ana Acan