Otvorena izložba posvećenja stogodišnjici FK Mačva
Izložba posvećena stogodišnjici FK "Mačva" otvorena je večeras u Narodnom muzeju u Šapcu. Autori, muzejski savetnik Svetlanka Milutinović, hroničar i autor knjige "Provincijski Urugvaj" Aleksandar Đenadić i arhitekta, Marko Gavrilović postavkom su predstavili razvoj jednog od najstarijih fudbalskih klubova u Srbiji. Najznačajnije titule I uspesi ovog sportskog kolektiva za čije su konstantno trajanje zaslužne brojne generacije ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svetu, krasiće prostorije Narodnog muzeja sve do 22.oktobra.

O značaju izložbe, najpre je govorila direktorka Narodnog muzeja, Nela Tonković, koja je u svom obraćanju posebno naglasila da su Šapčani veliku ljubav prema svom klubu dokazali I posetom ove ustanove kulture prethodnih dana tokom same pripreme postavke. “Samo tokom pripreme izložbe, juče nas je posetilo minimum desetak građana, koji su prolazili pored muzeja, zainteresovani za vreme otvaranja izložbe I šta će sve činiti postavku. Čak smo od građana dobili na poklon I fotografiju Save Stefanovića iz 1950.godine, koja zbog toga malo I odudara od postavke, ali upravo time što je jedinstvena svedoči o tome koliko naši ljudi I dalje žive za ovaj klub. Mi iz Muzeja, želimo vam da trajete onoliko dugo koliko mi pamtimo istoriju ovoga grada, a to je zaista dugo, od praistorije na ovamo. Hvala vam na poverenju I što ste u Narodnom muzeju videli dobre partnere koji će ispričati vašu priču o slavnih stotinu godina”, rekla je Tonkovićeva.

Govoreći o značaju koji "Mačva" ima za grad predsednik Skupštine grada Šapca, Nemanja Pajić je istakao vek trajanja i brojne generacije koje su rasle i stasavale sa klubom. “Gajim posebno poštovanje prema svemu što ima dugo trajanje. Zahvalan sam muzeju na tome što je svoja vrata otvorio "Mačvi" jer vek postojanja to zavređuje. "Mačva" je nastala na ruševinama grada u za Šabac posebno vreme, posle Prvog svetskog rata. Na ovoj izložbi zabeleženi su mnogi trenuci važni za klub, ali i ljubav koju Šapčani imaju za "Mačvu", naglasio je Pajić.

Otvaranju izložbe, prisustvovao je I gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. “Kao grad, Šabac se na dostojan način odužio “Mačvi” dodelivši joj najviše priznanje, Aprilsku nagradu za ukupan razvoj i promociju grada. “Mačva” će živeti i kad nas ne bude bilo i verujem da je dovoljno da najvažniju sporednu stvar na svetu učinimo dovoljno zanimljivom, da ono što je sada nekoliko hiljada gledalaca, u budućnosti bude mnogo više. Grad se potrudio da svom klubu obezbedi najbolje moguće uslove za takmičenje i trudi se da od sećanja i stogodišnje tradicije ne ostane samo prazna priča.

U ime kluba predsednik Skupštine FK Mačva, Dragojlo Lazić zahvalio se inicijativi Grada Šapca da priredi ovu izložbu, kao I Narodnom muzeju na uloženom trudu u pripremi postavke. “Drago mi je što je na ovaj način I baš u ovoj ustanovi kulture obeleženo 100 godina šabačke Mačve I ovu priliku bih iskoristio da pozovem sve Šapčane da naredne lepe dane iskoriste I posete šabački Muzej. Nadam se da će nakon razledanja ove izložbe izaći ponosni I na svoj grad I na svoj klub.”

Hroničar i autor knjige "Provincijski Urugvaj" Aleksandar Đenadić kao autor izložbe posvećene stogodišnjici postojanja FK Mačva navodi da je na 200 fotografija hronološki predstavljen razvoj kluba od njegovog osnivanja do danas. “Mačva nikada nije bila klasičan građanski klub kao što se to događalo u Kraljevini Jugoslaviji u kojima je bila samo elita. Mačvu su stvorili I u njoj su igrali đaci, šegrti, studenti…znači bilo je momaka iz svih sfera, zato se Mačva volela. Svi su mogli da igraju u Mačvi, a ne samo neka odabrana elita”, kaže Đenadić.

Svi zainteresovani Šapčani postavku mogu pogledati sve do 22.oktobra.
pr Ana Acan