Boris Savić: ISPUNJENI JESENJI PLANOVI
Da je neko navijačima Mačve letos ponudio da njihovi ljubimci prezime na petom mestu prvoligaške tabele, verovatno bi oberučke prihvatili, jer se klub, posle četiri sezone u najvišem rangu, našao u nezavidnoj situaciji, kako na organizacionom, tako i na kadrovskom planu.

Usledio je dobar start podmlađenog tima u Prvoj ligi, pa sada mnogi od njih žale za još boljim plasmanom.

Boris Savić, perspektivni stručnjak, prihvatio se izazovnog zadatka i sa grupom saradnika udario temelje novog "provincijskog Urugvaja".

-"Mačva je, po renomeu i bogatoj istoriji, sama po sebi veliki izazov za svakog trenera. Kada sam u junu došao, uverio sam se da situacija u klubu nije baš sjajna, kako finansijski, tako i igračka, pa smo odmah, u okviru objektivnih mogućnosti, krenuli u stvaranje što jačeg "niskobudžetnog tima", sastavljenog od momaka iz sopstvene škole i povratnika koji su bili na kaljenju u okolnim klubovima. Nekoliko dana pred kraj priprema vratili su se već prekaljeni Mićanović, Jevtić i Mijailović a iskusni Marjanović se priključio kada je takmičenje već počelo. Od starijih igrača iz prethodnih sezona, ostali su samo Adamović i Pešić. Zasukali smo rukave i za glavni cilj postavili plasman među osam najboljih ekipa, da na svaki način izbegnemo zonu ispadanja, a da istovremeno mladi što više napreduju"- kaže Savić.

Startni rezultati najavljivali su i više domete?
-"Okupili smo, pripremili i uigrali sjajnu grupu momaka, uglavnom neiskusnih, radili su besprekorno, bez incidenta na terenu i van njega. Primer su im davali iskusni kapiten Adamović i Marjanović. Posle serije pripremnih utakmica, dobri rezultati na početku nisu bili veliko iznenađenje, ali smo, kako je vreme odmicalo, počeli da plaćamo danak neiskustvu. Mladići su neprekidno davali sve od sebe, ali posle 14.kola došlo je do pada forme jer su najmlađi dosegli limite i pokazali nemoć da pružaju konstantno dobre igre u tako dugom periodu. Imali smo i velikih problema sa pandemijom, kartonima ali i povredama. Zbog njih smo, praktično ostali bez pouzdanog Mićanovića, kasnije i najkreativnijeg igrača Vlade Mijailovića. Mladi Popović je na startu najavio visoke domete, ali od 11.kola igrao je iako povreda nije sanirana u potpunosti."

Dušebrižnici zameraju da nije ispunjeno obećanje da će Mačva poboljšati efikasnost?

-"Ne mogu da se složim sa tom konstatacijom, jer smo se opredelili za ofanzivni stil i uspevali da ga nametnemo na gotovo svim utakmicama, osim u Dobanovcima. Čudo je koliko povoljnih prilika na mnogim utakmicama nismo iskoristili, a to ukazuje da nam je nedostajao iskusan i lucidan golgeter sa kojim bi saldo sigurno bio bogatiji. U svakom slučaju, ponosan sam na ono što je ekipa pružila tokom ove jeseni. Mislim da treba da nastavimo u istom smeru, da stojimo čvrsto na zemlji i znamo šta želimo, a to je pre svega, plasman u gornjoj polovini tabele posle 30.kola. Sve opcije su otvorene jer smo samo na tri boda od mesta koja vodi u baraž za viši rang, ali i na samo šest bodova od grupe koja će igrati plej-aut."

Posle analiza, uslediće odgovor na pitanje: šta i kako dalje?

-"U skladu sa poslovicom da trenerski kofer uvek mora da bude na pola zatvoren, za početak se nadam da ću ostati u Mačvi sa kojom sam potpisao dvogodišnji ugovor. Kao i svaki trener, želeo bih da dobijemo pojačanja u prelaznom roku, ali to ne zavisi od bilo čijih želja, nego od objektivnih mogućnosti kluba. Planiram da na pripreme pozovem najbolje omladince, a da predložim da se neki dosadašnji prvotimci pošalju na kaljenje u manje klubove. Verovatno ćemo da angažujemo i novajlije, ali to će da zavisi od klupskog budžeta. U svakom slučaju, za nas bi najveće pojačanje predstavljao potpuni oporavak Mladena Mićanovića i Branislava Markovića", kaže Boris Savić.

ŠABAC SJAJNA SREDINA
Boris Savić je naglasio da je Šabac sjajna sredina za razvoj trenera i igrača:

-"Od zadovoljavajućeg plasmana, napredovanja mladih i odlične atmosfere u ekipi, ne bi bilo ništa da nije velikog angažovanja klupskih čelnika. Zahvalan sam predsedniku Dagojlu Laziću, Nemanji Pajiću, Draganu Antoniću, neumornom tehniku Miroslavu Popoviću i ostalima. Kolege Pejović, Vuković i Adrović zaslužuju priznanje, zajedno stvaramo pozitivnu priču, a ne može da bude potpuna bez navijača. Šapčani su poznati kao vrhunski znalci u šta sam se uverio, kao i u njihovu posvećenost klupskim bojama. O tome svedoči i, za naše uslove, velika poseta na tribinama i podrška tokom utakmica. Nadamo se da će na proleće biti još veća a potrudićemo se da ceo fudbalski Šabac obradujemo još boljim igrama i rezultatima."

"Sportski žurnal", 18.12.2021.godine,
autor Srđan Prstojević