GODINA ZA PAMĆENJE
Nikola Jelikić, koordinator Mačvine škole fudbala: GODINA ZA PAMĆENJE

Godina na izmaku ostaće zapamćena kao jedna od najuspešnijih kada je Mačvina škola fudbala u pitanju. Mnogo značajnije od uspeha takmičarskih selekcija je činjenica da se prvom timu priključilo više od deset najtalentovanijih momaka, da su dvojica pozivana u državnu reprezentaciju a da je Bane Knežević potpisao ugovor za veliki klub iz Španije. Ovakvi uspesi sigurno nisu plod slučajnosti, nego kontinuiranog i dobro organizovanog stručnog rada. Velike zasluge, bez sumnje, pripadaju koordinatoru Škole Nikoli Jelikiću:
-"Sezona 2020/21. je bila jedna od najuspešnijih u istoriji naše Škole. Ojačali smo bazu i privukli veliki broj dece, pa ih trenutno u predtakmičarskom uzrastu imamo više od 120. Dve ekipe petlića su letos proslavljale šampionske titule u svojim ligama a pioniri su uspeli da se plasiraju u završnicu Državnog prvenstva. Sa kadetima smo imali peh jer im je takmičenje završeno na polusezoni zbog pandemije. Posle dužeg vremena omladinska ekipa je nadmoćno osvojila prvo mesto u Zapadnoj Srbiji i kroz baraž izborila plasman u Omladinsku ligu Srbije. Nakon dugo godina možemo da se pohvalimo dvojicom reprezentativaca jer je selektor pozivao Branislava Kneževića i Veljka Radovanovića. Kneževićev transfer u veliki španski klub je kruna onoga što jedna Škola fudbala može da učini."

Veliki broj momaka priključen je prvom timu?
- "Osnovni cilj naše Škole je pre svega priprema i obučavanje mladića za prvi tim. Tokom proteklih godinu dana čak dvanaestorica momaka su potpisali prve profesionalne ugovore sa Mačvom. Neki od njih su kao golman Filip Samurovic i Nemanja Stevanović, koji su postali standardni prvotimci a povremeno su igrali Ognjen Ristanović, Stefan Trimanović, Slobodan Sladojević, Mladen Samurović, Vladimir Jovanović, Nemanja Panić, Ognjen Mijailović, Nemanja Pavić... Nije lako raditi u doba pandemije, pre svega na organizacionom planu, ali se snalazimo kako znamo i umemo."

Na Skupštini kluba ste izneli i jedan bitan problem u radu?
-"Ispostavilo se da nismo u stanju da bilo koju takmičarsku ekipu održavamo u najvišim rangovima. Kao Škola sa 10 trenera koja se finansira pre svega od članarine, nismo u poziciji da mladim talentima sa strane ponudimo stipendije, stanarine, hranarine i to nam suzava prostor delovanja. Zato sa najjačima, koji u mlade ulažu enormna sredstva nismo mogli da se nosimo ni sa kadetskim timom a ni ove godine sa omladinskim. Praktično, mi sem kvalitetnog rada i dobre atmosfere nemamo šta da ponudimo. Poseban akcenat stavljamo na vaspitanje mladića i normalno odrastanje. Možemo se pohvaliti da su sa nama i dečaci iz Valjeva, Bajine Bašte, Čačka koji su prepoznali kvalitet našeg rada i pravu šansu za napredovanjem."

Kakva je saradnja sa kolegama i kakvi su planovi?
-"Kao i prethodnih godina, saradnja sa kolegama je odlična. Podsetio bih da u našoj Školi rade treneri Dragoslav Kostić, Ivan Isaković, Slobodan Radojčić, Dejan Sarić, Željko Isailović, Siniša Đakovac, Aljo Sakić kao i treneri golmana Marko Petrović i Vojislav Vasić. Posebno bih istakao odličnu saradnju koju sam imao sa šefom stručnog štaba Borisom Savićem, kao i sa tehničkim službama u klubu. Zahvaljujem se i Upravi na podršci, kao i novinarima reporterima Tanji Ilić i Zoranu Divljakoviću koji nas godinama prate i afirmišu na najbolji način. Zbog pandemije ove zime nećemo organizovati zimske kampove, treniraćemo kod kuće, u zavisnosti od vremena, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Starije selekcije će zimske pripreme početi 15.januara, ali ni mlađe neće dugo čekati. Svim fudbalerima Mačve, trenerima, prijateljima kluba i navijačima želim sve najbolje u nastupajućoj, 2022.godini" - poručuje Nikola Jelikić.

Sport u Podrinju, 29.12.2021.godine,
autor PR Zoran Divljaković