FK Mačva je sama stvarala svoju istoriju i istakla legendu o "Provincijskom Urugvaju". Ovaj popularni naziv za Mačvu prvi put se spominje 1927. godine lokalnim novinama "Radikal". Urugvaj je važio za fudbalsku velesilu, kao dvostruki olimpijski pobednik, kad svetska prvenstva još nisu bila ustanovljena.

U rano proleće 1928. godine Mačva je nadmoćno osvojila prvo mesto u Novosadskoj župi ispred favorizovanog rivala novosadske Vojvodine koju je u odlučujućoj utakmici savladala rezultatom 6:1. Po tadašnjem sistemu takmičenja, prvaci župa su nastavljali borbe za prvaka Beogradske provincije. Do finalne utakmice, Mačva je pobedila prvaka Banatske župe "Obilić" iz Velikog Bečkereka 4:1, u Šapcu, i prvaka Šumadijske župe "Šumadiju" sa 4 : 3 u sred Kragujevca.

Voljom žreba, finalna utakmica za prvaka Provincije BLP-a odigrana je u Šapcu, 1. jula 1928. godine, a protivnik je bio ZAŠK iz Zemuna. Strahovalo se samo dok nije počela utakmica, a onda su raspoloženi: Bora Kesić 2 puta, Milan Perić, Raduška Gajić i Kokan Stefanović napunili mrežu Zemunaca sa konačnih 6:1.

Posle ovog velikog uspeha, Mačva je bila rado viđen gost širom Kraljevine SHS. Novoosnovanim klubovima, širom Srbije, davali su njeno ime. Posle pobede nad popularnim beogradskim "zelenim" (SK Jedinstvo) od 3:2, u sred Beograda, list Politika donoseći opširan izveštaj sa utakmice, piše: "Provincijski Urugvaj – kako popularno nazivaju šabačku Mačvu – opravdao je potpuno, mišljenje koje o igri ovog tima, već ranije, i posle lepih uspeha u provincijskom prvenstvu, a naročito posle turneje po Grčkoj, vlada kod nas".

O uspesima Mačve na turneji, u Grčkoj, opširno je pisala sva evropska štampa. Mačva je u Solunu, o Vaskrsu 1928. godine, pobedila domaći Iraklis 3:1 i Aris sa 4:2, što je bilo iznenađenje za poznavaoce fudbala, a za Mačvu ogroman uspeh.

Sledeće godine, Mačva je po treći put prvaka Novosadske župe i obezbeđuje plasman u Vojvođansku grupu (tadašnja II liga). Mačva nastavlja u pobedničkom stilu i osvaja prvo mesto koje je vodi u Prvu ligu. Ostale su za nezaborav utakmice protiv beogradskog BSK-a, splitskog Hajduka i pobeda nad trostrukim prvakom Kraljevine Građanskim iz Zagreba. Na spisku selektora reprezentacije Jugoslavije, od Mačvinih fudbalera, nalazili su se: Mikica Arsenijević, Ivica Bek, Milorad Ilić, Milanče Jovanović, Radomir Vojisavljević, Andrica Kojić i Bora Kesić. Ne treba zaboraviti. Ne treba zaboraviti ni ostale "Urugvajce": Jefta Jovanović, Jovan Vračarić, Jovan Cvetković, Gidra Šljivić, Milan Perić, Kokan Stefanović, Kulja Suvajdžić, Bata Kiš, Vido Božović, Moma Jovanović, Mikica Sinđelić, Đole Jovanović, Đorđe Pantazijević, Raduška Gajić, Mikela Stanojčić, Mita Salajdžijević, Nikola Kradžić, Brana Janković i drugi.