Mačvin povratak u Drugu ligu 1953. godine bio je preko II Beogradske lige u kojoj je osvojeno prvo mesto. Usledila su doigravanja za ulazak u Prvu ligu, a kako je to izmaklo, uspela je u kvalifikacijama za Drugu ligu. Protivnici su bili Rabotnik (Bitolj), Lovćen (Cetinje) i Napredak (Kruševac). Mačva je sa pet pobeda i samo jednim porazom, u poslednjem kolu, kada je sve bilo odlučeno, ubedljivo trijumfovala u Istočnoj grupi kvalifikacija. Na kvalifikacionim utakmicama, Mačva je najčešće igrala u sastavu: M. Milutinović, M. Manojlović, D. Stanković, D. Obradović, D. Stokanović, S. Vilotić, R. Grujičić, S. Stefanović, I. Radić, A. Ivoš, M. Đorđević, te J. Čvorić, N. Bingulac i M. Belogrlić.

U drugoj saveznoj ligi Mačva je bila samo dve sezone i ponovo se našla u Beogradskom posavezu. Posle četiri godine, sa dva boda prednosti ispred Budućnosti iz Smedereva, Mačva je osvajanjem prvog mesta stekla pravo na kvalifikacije za Drugu ligu. Pored Mačve, u istočnoj B grupi kvalifikacija bili su: Radnik (Vrbas), Radnički (Kikinda), Rusanda (Melenci) i Jedinsto (Zemun). Sa šest pobeda i dva nerešena rezultata, Mačva je osvijila prvo mesto ispred Radnika. Odlučujuća utakmica je odigrana 26. jula 1959. godine u Vrbasu, pred 7000 gledalaca od kojih je 2000 bilo iz Šapca. Golom Grujičića, u finišu utakice, pobedila je Mačva sa 1:0. Teret kvalifikacija izneli su: J. Gajić, D. Radovanović, D. Stanković, V. Melić, B. Janjić, J. Rosić, R. Grujičić, S. Dakić, D. Milošević, I. Gvozdenović, B. Kovačević (sa 12 golova u kvalifikacijama) i M. Todorović.

Ovoga puta Mačva je četiri godine uspešno odolevala u Drugoj ligi, a narednih osam se grčevito borila da povrati drugoligaški status. Tek, u sezoni 1970/71. jedna nova mladost zagledana u daljinu, ali zatočena negde na pola puta, između tehničke spremnosti i fizičke nedozrelosti, uspela je da povrati drugoligaški status. Vođena rukom iskusnog stratega Diše Stefanovića, ova malada ekipa, protkana sa nekoliko iskusnih "vukova" vraća sjaj "Provincijskom Urugvaju". U odlučujućoj utakmici, 13. juna 1971. godine, u Šapcu, pobeđeni su "Majstori sa Dunava" rezultatom 5:2. Mačva je igrala u sastavu: Vukadinović, Marković, Arsenović, Pantelić, Popović, Eganović, Crnogorac, (Radivojević), Ilić, Stefanović (Pavlović), Todorovski i Nedeljković, a strelci su bili: Stefanović 2, ilić, Crnogorac i Pavlović.

Posle dve godine, iako plasirana u sredina tabele, zbog reorganizacije takmičenja Mačva se ponovo obrela u Srpskoj, a jednu sezonu i II Srpskoj ligi. Skoro decenija i po trebala je da prođe do povratka u Drugu ligu.