U smiraj maja 1919. godine, šabački đaci i studenti, na inicijativu Baće i Nine Nikolić, održali su osnivačku Skupštinu Šabačkog loptačkog kluba, u bašti kafane "Kasina". Pored braće Nikolić, u radu Skupštine učestvovali su: Nikola Stefanović-Pinja, Ljubomir Vojić, Mile Šiljaković, Dragoslav Nikolić – Žuti, Dane Nikolić, Dragan Nikolić – Prćko i dr.

Prve utakmice igrale su se u Kasarskom polju, na kraju Prekog šora, gde je danas kasarna Vojske Srbije. Bila je to obična poljana, podalje od drumske prašine, koja je imala jednu oronulu magazu za presvlačenje. Prve stative kupila je gospođa Julka Jovanović, čija su tri sina (Milan, Rista i Moma) bili prvotimci Mačve, za 20 kruna od švercera drvima.

Na prvoj godišnjoj Skupštini kluba, uoči Male Gospojine 1919. godine, Klub je dobio današnje ime. Bilo je više predloga, ali svima je bila u srcu ravna, plodna i pitoma Mačva.

Prva utakmica odigrana je 21. septembra 1919. godine. Gost Šapčanima bio je "Srpski sport klub" iz Velike Mitrovice. U vreme utakmice, u Kasarskom polju je bilo kao u košnici, čak je i čuveni šabački vašar utihnuo. Pred 2.000 gledalaca i pored poraza od 2:4, Mačvanci nisu razočarali. Do duboko u vašarsku noć, pričalo se samo o Mačvi i njenim loptačima, koji su igrali u sastavu: Dragi Šumanac (Boža Mitrović), Dane Nikolić, Mile Šiljaković, Baća Nikolić, Sergej Jernjev, Dragoslav Vasić, Ljubiša Vojić, Dragan Nikolić, Nina Nikolić (kapiten), Dragoslav Nikolić i Nikola Topalović.

Tako je na Malu Gospojinu, daleke 1919, sa Kasarskog polja, krenula fudbalska lopta i nikada se nije zaustavila. Na zelenom polju Mačva je imala mnogo velikih trenutaka, na kojima joj mogu pozavideti klubovi iz mnogo većih gradova. Pored urođene volje da uvek bude među prvima, fudbaleri Mačve su se vazda odlikovali svojom tehnički doteranom igrom.

Prva Pravila (Statut) kluba usvojena su na vanrednoj Skupštini 8. novembra 1924. godine i verifikovan kod Beogradskog loptačkog podsaveza i Novosadske župe, 7. odnosno 9. maja 1925. godine. U Pravilima stoji da je SK "Mačva" član Beogradskog loptačkog podsaveza i Jugoslovenskog nogometnog saveza sa ciljem "Da stvara ljubav za sportovima, a u granicama nadležnog saveza i podsaveza, prvenstveno među omladinom, a preko nje i celom narodu. Da svoje članove moralno i fizički vaspitavaju na opšte dobro otadžbine. Klupska boja je crveno-crna".