Mačvin put do elite (2002 - 2019)
Ispadanjem iz Prve Telekom lige 2007. godine, šabačka Mačva se u Srpskoj ligi grupa „Zapad“ takmičila punih sedam godina. Ambicije ljudi koji su se smenjivali u Upravi kluba, uvek su bile usmerene ka povratku među prvoligaše, ali rezultati nisu išli u prilog tome. Plasman u viši rang – Prvu ligu Srbije, Mačva je uspela da ostvari tek 2014. ali je uspeh bio kratkog daha. Ispadanje je usledilo već u prvoj takmičarskoj sezoni, tačnije 2015. U rekordnom roku za samo jednu sezonu, crveno-crni kao lideri Srpske lige Zapad, ponovo ostvaruju plasman u Prvu ligu Srbije i za razliku od prethodnih godina, od tada Šapčani nižu samo uspehe i ispisuju novu klupsku istoriju.

Plasman u Super ligu Srbije


Novo rukovodstvo Mačve uspelo je da povrati i ugled kod najvažnijih sportskih institucija, a obezbeđen superligaški status u prvoj takmičarskoj sezoni potvrda je da Grad Šabac I Mačvanski okrug imaju ogroman fudbalski potencijal, jer su okosnica ekipe već godinama unazad upravo igrači iz Šapca i okoline. Protekle tri godine za Mačvu su bile period potpunog preporoda, nove organizacije i unapređenja svih segmenata rada ovog sportskog kolektiva.

Mačvin trogodišnji put do elite



Kada se u maju 2015.godine Mačva oprostila od Prve lige, ubrzo potom ekipu preuzima fudbalski stručnjak, Predrag Rogan koji od jula 2015. kada je postavljen za šefa Stručnog štaba uvodi potpuno novi način rada među prvotimce.

Predrag Rogan šef stručnog štaba i Siniša Radak pomoćnik, 2015.godina


Igrači dolazak Rogana pamte po rečima da je Mačva u trećem rangu, a sve ostalo što ih čeka i zadaci koje postavlja pred njih, sigurno neće biti na nivou treće lige, što je potvrđeno već na startu prvenstva sa tri vezane pobede. Savladan je „FAP“ u Priboju, „Mokra gora“ u Šapcu, Jedinstvo u Ubu, a predah je napravljen remijem sa „Poletom“ u Ljubiću. Potom su opet nastavljene pobede nad ekipama „Jedinstvo putevi“ Užice, „Sloga“ iz Požege, „Šumadija 1903“ iz Kragujevca, „Sloga“ iz Kraljeva, „Budućnost Krušik“ iz Valjeva, kao i ekipom Smedereva. Jesenji deo prvenstva u Srpskoj ligi Šapčani završavaju na drugom mestu na tabeli, sa tri boda manje od prvoplasiranih Smederevčana.

Srpska liga - Zapad


Nastavak Srpske lige Zapad, klub dočekuje sa znatno izmenjenim igračkim kadrom, uz očekivanja da novi sastav prvotimaca bude još respektabilniji kako bi ispoštovao zahteve i ambicije kluba da se plasira u viši rang – Prvu ligu Srbije. U Mačvu, između ostalih, tada dolaze i sadašnji prvotimci Predrag Jeremić, Ivan Obrovac i Mladen Lazarević. U nastavku Mačva nakon remija beleži dve uzastopne pobede, novim remijem pravi predah, upisuje novu pobedu, a potom remijem najavljuje tri pobede u nizu. Šapčani, drugim rečima, nisu znali za poraz, a pobedom u Lajkovcu obezbedjen je plasman u Prvu ligu, dva kola pre kraja. Tako su crveno-crni predvođeni Predragom Roganom, uspeli da se u rekordnom roku, za samo jednu sezonu vrate u prvoligaško društvo.

Pobeda u Lajkovcu i plasman u PLS


Svečana ceremonija uručenja pehara, od predstavnika Fudbalskog saveza regiona Zapadne Srbije, povodom plasmana u Prvu ligu, održana je 05. juna 2016. na stadionu u Šapcu. Pred brojnom publikom, predstavljeni su I svi igrači koji su doprineli osvajanju titule prvaka Srpske lige Zapad, kao I članovi Stručnog štaba. Podršku sa tribina naši prvotimci su tada dobili I od rukometaša Metaloplastike, koji su tih dana osvojili KUP Srbije, čime je slavlje šabačke publike bilo upotpunjeno.

Sa ceremonije uručenja pehara povodom plasmana u PLS


Start Prve lige Srbije u avgustu 2016. Mačva dočekuje pojačana sa, između ostalih, i sadašnjim prvotimcima Bojanom Matićem i Lazarom Ivićem. Šapčani na samom početku upisuju pet pobeda u nizu, čime su jedini klub koji ima stopostotni učinak i mnogima nameću utisak da su sigurni kandidati za Super ligu. Predsednik Ivica Kralj tada, kako je isticao, nije imao imperativ za plasman u Super ligu, ali ambicije su svakako postojale.

FK Mačva jun 2016


Posle 30 godina, fudbalska utakmica na stadionu Mačve u Šapcu imala je i direktan prenos. Nakon polufinala Kup-a 1988, ljubitelji fudbala širom Srbije i van njenih granica u 2016.godini imali su priliku da gledaju Mačvu putem kamera Televizije Arena sport.

Nakon 30 godina direktan prenos utakmice sa stadiona Mačve


Nastavak uspešnih rezultata i titula jesenjeg prvaka Prve lige, pred Šapčane postavlja nove zahteve i ciljeve. Skor od 11 pobeda, sa jednim remijem i tri poraza, Šapčane je postavio na prvo mesto na kraju jesenjeg dela prvenstva PLS, a treba istaći da je lider na tabeli bila tokom celog jesenjeg dela.

Mačva jesenji prvak Prve lige Srbije 2016.


Drugi deo prvenstva Prve lige klub je morao da nastavi bez Predraga Rogana, koji je sa mnogo premišljanja ipak prihvatio ponudu mađarskog prvoligaša Ujpešt Dožu i karijeru nastavio u inostranstvu. „Zahvaljujem se na 18 lepih meseci provedenih u Šapcu i ponosan sam što smo svi zajedno vratili Mačvu tamo gde joj je i mesto, u vrh srpskog fudbala. Ostajem najverniji i najvatreniji navijač Mačve. Želim da istrajete i da se u maju svi zajedno radujemo istorijskom plasmanu Mačve u Super ligu“, poručio je tada Predrag Rogan opraštajući se od Mačvine porodice. Predsednik FK “Mačva” Ivica Kralj tada je sa ponosom isticao sve ono što je postignuto u saradnji sa Roganom, kao i da je satisfakcija za Mačvu kada se iz nje odlazi u inostranstvo, jer jedan od ciljeva i jeste da klub promoviše igrače I trenere, a ambicije kluba i dalje su bile okrenute ka Super ligi. Odlazak Predraga Rogana zainteresovao je brojne trenere za mesto u Mačvi, a predsednik Ivica Kralj u januaru prošle godine, saradnju dogovara sa Draganom Aničićem. Tada u Mačvu dolaze i sadašnji prvotimci Miodrag Gemović, Nenad Jovanović i golman Dušan Puletić. Šapčani su nastavili da nižu pobede i grabe ka superligaškoj tituli.

Dragan Aničić novi šef stručnog štaba


Dva kola pre zvaničnog kraja prvenstva Prve lige Srbije i nakon 65 godina, kao lider na tabeli od samog starta sezone, Mačva potpuno zasluženo ulazi u najviši rang takmičenja – Super ligu Srbije. Predsednik FK „Mačva“ Ivica Kralj uspeo je da sa svojim saradnicima, igračima i Stručnim štabom, za samo dve sezone Mačvi vrati nekadašnji sjaj Provincijskog Urugvaja, kako su je nazivali svi sportski stručnjaci i ljubitelji fudbala ne samo u nekadašnjoj Jugoslaviji nego i van granica stare Juge. Tako su Šapčani prvi put nakon skoro sedam decenija postali deo fudbalske elite, a poslednja prvoligaška utakmica na domaćem terenu, bila je prava prilika da fudbaleri Mačve sa više od tri hiljade Šapčana proslave ovaj istorijski uspeh.

Proslava plasmana u Super ligu Srbije


Na licima onih najstarijih navijača tog dana bili su očigledni ponos, zadovoljstvo i sreća. „Srce mi je puno, čekao sam ovo od malih nogu. Otac me dovodio na Mačvu kada sam imao deset godina i ovo sam čekao ceo svoj život i evo dočekao hvala Bogu,“ uzbuđeno je rekao jedan od najstarijih navijača, Šapčanin Milorad Glišić.

Proslava plasmana u Super ligu Srbije


Gradskim trgom u Šapcu odjekivala je pesma šampiona. Zahvaljući istorijskim uspesima, rukometašica Medicinara i fudbalera Mačve u 2017.godini, pobednička euforija trajala je danima. Proslavi „Promocija šampiona“ koju je organizovao u čast ova dva kluba, predsednik Skupštine grada Šapca, Nemanja Pajić prisustvovao je veliki broj Šapčana. Brojni građani, mlađe selekcije Mačve i Medicinara, kao i najvernije navijačke grupe, još jednom su pozdravili šabačke sportiste, a najglasniji bili su najmlađi fudbaleri Mačve, koji su navijačkim pesmama upotpunili slavljeničku atmosferu na Gradskom trgu.


Proslava na Gradskom trgu


Plasman u Super ligu podrazumevao je i obavezne radove na infrastrukturi stadiona Mačve, zbog čega je Grad Šabac morao da za kratak vremenski period obavi rekonstrukciju, kako bi obezbedio sve neophodne uslove za odigravanje utakmica. Klub je bio okrenut pripremnom periodu i prelaznom roku, dok su nadležna šabačka preduzeća započela obimnu rekonstrukciju stadiona koji značajnije radove nije imao u proteklih 30 godina.



Tokom pripremnog perioda u junu 2017. u Mačvu stižu pojačanja golman Nenad Flipović, Miloš Adamović, Radoš Protić i povratnik u redovima crveno-crnih Lazar Ivić. Šapčani su sa nestrpljenjem očekivali start superligaške sezone, a poraz u prvom kolu na gostovanju ekipi Partizana nije poljuljao samopouzdanje igrača, koji već u narednom kolu beleže pobedu nad Zemunom. Na gostovanju u Ivanjici Šapčani su deklasirali Javor sa 4:0, a u susretima sa Radničkim iz Niša, Spartakom i Radom ostaju bez bodova. U nastavku prvog dela, Šapčani najbolje partije pružaju u utakmicama sa klubovima koji su u gornjem delu tabele i dugogodišnji stabilni superligaši, pa kao novajlija u ligi ljubitelje fudbala iznenađuje pobedom nad ekipom Voždovca od 2:0, potom i Radnika od 4:0. Tokom prelaznog roka u avgustu 2017. u Mačvu pristižu i Nenad Gavrić, Petar Gigić i David Hrubik.




U nastavku Šapčani odgovaraju takmičarskim izazovima sa više ili manje uspeha, a posebno će ostati upamćen susret sa ekipom Voždovca u decembru 2017.godine, jer je prvi put u istoriji Šapca jedna fudbalska utakmica odigrana pod svetlima reflektora. Stadion Mačve trenutno je jedini u Srbiji koji ima najmodernije led osvetljenje. Pored toga, u toku su radovi i na veštačkom terenu, koji je smešten uz stadion Mačve, čime će prvotimci napokon imati adekvatan teren za trening. Veštačka trava je dar Fudbalskog saveza Srbije, dok je pripremne radove finansirao Grad Šabac.



Kraj 2017. obeležilo je i značajno priznanje za predsednika FK „Mačva“ Ivicu Kralja. Naime, povodom 25. godina postojanja I uspešnog rada Fudbalskog saveza regiona Zapadne Srbije, na svečanoj Skupštini u Kragujevcu, uručene su zlatne plakete, a među dobitnicima bio je i Ivica Kralj kojem je priznanje uručeno za doprinos razvoju fudbala.



Tokom zimskog prelaznog roka u februaru ove godine, ekipi se pridružuju Nemanja Tošić, Matija Miketić, Filip Božić i Đorđe Belić. Nakon svega 10 odigranih prvenstvenih utakmica u okviru Super lige Srbije, Fudbalski klub „Mačva“ imao je dva puta igrača kola - Bojana Matića i Nenada Gavrića, a za igrača meseca avgusta po oceni Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" i novinara sportskih redakcija, izabran je Bojan Matić. Za strelca najlepšeg gola kola, izabran je Mladen Lazarević koji je ovaj pogodak postigao u utakmici sa Partizanom u Šapcu.




Uporedo sa takmičenjem u Super ligi, Šapčani skreću pažnju na sebe i uspehom u Kup takmičenju. Tako su u 1/16 finala Kup-a Srbije fudbaleri Mačve savladali Bačku u Šapcu, u 1/8 finala Spartak u Subotici, a najveće iznenađenje za čitavu fudbalsku javnost usledilo je u 1/4 finala Kup-a kada su uspešnijim izvođenjem penala (5:4), fudbaleri Mačve iz daljeg takmičenja eliminisali Crvenu zvezdu i tako plasmanom u polufinale nacionalnog Kupa, ponovili uspeh od pre 30 godina.

1/4 finala Kupa Srbije, Mačva - Crvena zvezda 5:4


Pred blizu osam hiljada posetilaca na tribinama u Šapcu, za Mačvu u penal seriji uspešni su bili Bojan Matić, Nenad Gavrić, Nikola Milinković, Ivan Obrovac i Filip Pejović, dok su za Crvenu zvezdu precizni bili Srđan Babić, Aleksandar Pešić, Nenad Krstičić i Nenad Milijaš. U redovima crveno-belih neprecizan je bio Nemanja Radonjić, koji je šutirao preko gola Dušana Puletića.


1/4 finala Kupa Srbije, Mačva - Crvena zvezda 5:4


Nažalost, nakon dve polufinalne Kup utakmice sa ekipom Mladosti iz Lučana, Šapčani su zaustavljeni i tu završavaju takmičenje, što je samo podstrek da već naredne godine pokušaju da i u ovom takmičenju naprave korak više i postignu uspeh koji Mačva još uvek nije zabeležili u svojoj stogodišnjoj istoriji.

1/4 finala Kupa Srbije, Mačva - Crvena zvezda 5:4


Uspeh FK “Mačva” od dolaska Ivice Kralja ne ogleda se samo kroz prvi tim. Treba istaći i da je Omladinska škola kluba znatno omasovljena, dok omladinska I kadetska selekcija sa trenutnom titulom jesenjih prvaka u svojim ligama, krupnim koracima grabi ka elitnim rangovima. Za dres Mačve zainteresovana su deca ne samo iz Mačvanskog okruga, već I iz celog regiona.

Kadetska selekcija


U “Malom Parizu” ponovo je fudbalska elita, najveći srpski klubovi i priznata fudbalska imena, a tako će biti i u narednoj sezoni. Uspesi koji su se nizali u protekle tri godine, vratili su i publiku na tribine, pa Šapčani sa ponosom ističu da su po posećenosti superligaških susreta, na visokom trećem mestu, odmah nakon Crvene zvezde i Partizana. Već kroz dva meseca, sudijska pištaljka označiće početak novih izazova za šabačku Mačvu koja će kao ambiciju imati obaranje sopstvenih rekorda na svim poljima i ispisivanje stranica klupske istorije novim uspesima.